Od dezintegracije do integracije i vice versa

Drugi studijski dani grupnih analitičara
u Bosni Hercegovini


Od dezintegracije
do integracije i
vice versa

 

Prirodni ritam života nam pokazuje da integracija ne može postojati bez dezintegracije i obrnuto. Procesi od dezintegracije do integracije i vice versa vidljivi su u svim aspektima našeg života. Razvojne teorije nas uče kako iz nediferenciranog matriksa, “primitivnog selfa”, kroz procese neintegracije, integracije, dezintegracije i ponovne integracije organizujemo vlastitu strukturu ličnosti i vlastiti self. U nekim nepovoljnim životnim okolnostima naš self može biti podložan fragmentaciji i dezintegraciji, što u konačnici može pokrenuti nove procese integracije i kreiranja fleksibilnog selfa. S druge strane, grupe u kojima živimo, radimo ili naše terapijske grupe podliježu dinamici procesa dezintegracije i integracije. Upravo je tema 2. studijskih dana grupnih analitičara u Bosni i Hercegovini, “Od dezintegracije do integracije i vice versa” odabrana s ciljem da u formi grupnog settinga razmotrimo značaj i ulogu dinamike procesa dezintegracije i integracije kako u grupnoanalitičkoj terapiji tako i na nivo naših životnih grupa i zajednice u kojoj živimo. Također, cilj nam je otvoriti diskusiju i pokazati koliko su procesi dezintegracije i integracije na individualnom nivou povezani s onim koji se događaju na nivou grupe i zajednice.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i uzmu aktivno učešće kroz susrete i diskusiju tokom predavanja, veliki, malih i supervizijskih grupa. Prvi naši studijski dani bili su na temu polariteta nade i beznađa, u koju su nas uveli Dolores Britvić i Ivan Urlić, eminentni profesori i grupni analitičari Instituta za grupnu analizu Zagreb. Ove godine, uspostavljajući tradiciju studijskih dana, govorimo o jednom drugom polaritetu, integracija i dezintegracija. Predavanje na ovu temu će održati grupni analitičari i eminentni stručnjaci iz psihijatrije i psihoterapije, doktorica Tija Despotović, istaknuti trening grupni analitičar i dopredsjednica Društva grupnih analitičara Srbije i doktor Behzad Hadžić, grupni analitičar iz Ključa, osebujan i intrigantan predavač, član Udruženja grupnih analitičara u BiH.

Vjerujemo, da ćemo kroz plodonosnu razmjenu ideja i iskustava obogatiti naša znanja i unaprijediti našu saradnju poticanjem integrativnih procesa kako među nama samima tako i u okruženju u kojem živimo.

Radujemo se vašem dolasku i ponovnom susretu u Tuzli!

Predsjednik UGAuBiH prof. Esmina Avdibegović

 

više informacija u priloženom dokumentu